Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Αποξήλωση παράνομων διαφημιστικών

Εκστρατεία αποξήλωσης όλων των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων που υπάρχουν διάσπαρτες στους δρόμους της Αττικής, αρχίζει το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σε συνεργασία με την Τροχαία και τη Νομαρχία Αττικής.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δ. Ρέππας τη μεταπροσεχή Δευτέρα, 26 Απριλίου 2010, θα αρχίσει το ξήλωμα των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων στη λεωφόρο Κηφισίας, στη λεωφόρο Καβάλας αλλά και στην οδό Πειραιώς.

Στόχος είναι σε σύντομο χρονικό διάστημα να ξηλωθούν όλες οι πινακίδες, πολλές από τις οποίες γίνονται αιτίες τροχαίων οδικών ατυχημάτων.

Όπως είπε ο κ. Ρέππας οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει μέσα σε πέντε μέρες να ξηλώσουν τις πινακίδες που έχουν αναρτήσει, διαφορετικά θα ξηλωθούν από μικτό συνεργείο και όσοι έχουν αναρτήσει πινακίδες θα πληρώσουν εκτός από τα πρόστιμα και το κόστος της αποξήλωσης.

Μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων

Πανελλαδική στάση εργασίας πραγματοποιεί σήμερα από τις 11.00 το πρωί μέχρι το τέλος του ωραρίου η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η οποία προχωρά και σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12.30 έξω από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Χωρίς αστικές συγκοινωνίες θα μείνει την Πέμπτη η Αθήνα από τις 11.00 το πρωί έως τις 17.00 το απόγευμα. Ακινητοποιούνται ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος, τα μπλε λεωφορεία, τα τρόλεϊ και τα Τραμ. Χειρόφρενο έχουν ήδη τραβήξει τα ταξί, από τη 01.00 μετά τα μεσάνυχτα έως τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Σήμερα, οι παραγωγοί πωλητές προχωρούν σε γενική πανελλαδική απεργία και θα κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Οικονομικών και πορεία προς τη Βουλή. Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών γνωστοποιεί ότι οι επαγγελματίες πωλητές δεν θα απεργήσουν την Τετάρτη και οι λαϊκές αγορές θα λειτουργήσουν κανονικά.

Στο μεταξύ έως την Πέμπτη απέχουν από τα καθήκοντά τους οι δικηγόροι, οι οποίοι αντιδρούν στη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος. Τρίωρη στάση εργασίας, από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι της Πέμπτης, αποφάσισε η ΟΛΜΕ, αντιδρώντας στις ρυθμίσεις που προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Η Ομοσπονδία καλεί τους εκπαιδευτικούς να λάβουν μέρος σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας, στις 12 το μεσημέρι, ενώ αναμένεται να υπάρξει συνάντηση με την υπουργό Άννα Διαμαντοπούλου.

Τέλος, την Πέμπτη, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας θα πραγματοποιήσει την 3ωρη στάση (11:00-14:00) και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή (ώρα 12.00 το μεσημέρι).

Καταργείται από φέτος η βάση του «10»

Καταργείται από φέτος η βάση του «10» για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η Άννα Διαμαντοπούλου, μετά το υπουργικό συμβούλιο, όπου παρουσίασε το πολυνομοσχέδιο για το Νέο Σχολείο.

«Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά την υιοθέτηση της ρύθμισης αυτής», σημειώνεται στο σχέδιο νόμου, «δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ή μελέτη που να αποδεικνύει ότι η θέσπιση της βάσης του 10 πέτυχε στο ελάχιστο την άνοδο της ποιότητας σπουδών στο λύκειο ή τα τριτοβάθμια ιδρύματα. Δεν έχουμε καμιά ένδειξη ότι τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ έχουν σήμερα καλύτερους φοιτητές από αυτούς που είχαν μέχρι το 2006.

Αντίθετα, έχουμε τμήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με καθηγητές και διοικητικό προσωπικό χωρίς αντικείμενο εργασίας και υποδομές που υπολειτουργούν, όταν μάλιστα δεκάδες χιλιάδες νέοι λόγω του συγκεκριμένου συστήματος προσφεύγουν σε «κολέγια» αλλά και σε κάθε είδους πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα χωρών όλου του κόσμου. Με το νομοσχέδιο καταργείται ο περιορισμός της βάσης του 10, όπως αυτός θεσμοθετήθηκε».

Σύμφωνα με αυτό, τρεις είναι οι ενότητές του: α. Επείγουσες βελτιώσεις και παρεμβάσεις στη λειτουργία των ΑΕΙ, Δευτεροβάθμια Εκκλησιαστική Εκπαίδευση, Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης, β. Συμμόρφωση προς την ευρωπαϊκή νομιμότητα και γ. Ενίσχυση του Ελέγχου Ποιότητας.

Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει και αλλαγές στους διορισμούς των εκπαιδευτικών, που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο απεργιών, ακόμη και μέσα στις εξετάσεις.

«Άνθρακας ο θησαυρός της μεταρρύθμισης, που επί έξι μήνες ευαγγελιζόταν το υπουργείο Παιδείας» δήλωσε η Ελίζα Βόζενμπεργνκ, τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ. Εχθρικό για τη λαϊκή οικογένεια χαρακτήρισε το πολυνομοσχέδιο το ΚΚΕ. «Το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει τους εκπαιδευτικούς ως φθηνό και ιδεολογικά υποταγμένο εργατικό δυναμικό» ήταν το σχόλιο του ΣΥΝ.

Ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε ότι η βάση του 10 δεν θα έπρεπε να είναι η βάση συζήτησης για την Παιδεία.

Στην ανακρίτρια οι κατηγορούμενοι για τρομοκρατία

Στην 19η τακτική ανακρίτρια οδηγήθηκαν οι τρεις από τους έξι συλληφθέντες που κατηγορούνται για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας».

Ο Νίκος Μαζιώτης και η σύντροφός του Παναγιώτα Ρούπα, αρνήθηκαν να απολογηθούν και υποστηρίζουν ότι είναι πολιτική η δίωξη εναντίον τους. Αυτήν την ώρα στην ανακρίτρια βρίσκεται ο τρίτος των κατηγορουμένων Σαράντος Νικητόπουλος. Την Πέμπτη θα απολογηθούν οι άλλοι τρεις.

Στο σημείο βρέθηκαν συγκεντρωμένα άτομα που φωνάζουν συνθήματα και ζητούν την απελευθέρωσή τους. Η αστυνομία, εν τω μεταξύ, έχει στοχοποιήσει άλλα τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα.

Την ίδια ώρα, δύο γιάφκες του «Επαναστατικού Αγώνα» αναζητά η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Η μία, όπως προκύπτει από τις τηλεφωνικές συνομιλίες, βρίσκεται σε διαμέρισμα.

Παράλληλα, τέσσερις συλλήψεις που έγιναν από τμήματα της Δημόσιας και της Κρατικής Ασφάλειας, για διάφορα αδικήματα, εξετάζονται σοβαρά από την Αντιτρομοκρατική για ενδεχόμενη σχέση των συλληφθέντων με την τρομοκρατία.

Ερώτηση του βουλευτή της Α΄ Πειραιά και Νήσων κ. Δημ. Καρύδη για τις υποχρεώσεις του υπουργείου πολιτισμού πρός τον Δήμο Πειραιά και την ΔΕΠΑΠ

Ο Δημήτρης Καρύδης δίκαια εξελέγη βουλευτής από τους Πειραιώτες. Είναι σε κάθε βήμα δίπλα τους και κοντά σε οτιδήποτε αφορά τον Πειραιά και τους Πειραιώτες.

Ο βουλευτής έκανε μιά νέα σημαντική ερώτηση πρός τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Γερουλάνο. Στο δελτίο τύπου που έστειλε αναφέρονται τα εξής:

Από το 1994 μέχρι τέλους του 2009, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Πειραιά και της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πειραιά (ΚΟΔΕΠΑΠ ) , υπεγράφησαν και εφαρμόσθηκαν διαδοχικές Προγραμματικές Συμβάσεις με αντικείμενο την ενίσχυση των πολιτιστικών δράσεων στον Πειραιά και ιδιαίτερα στην ανάπτυξη του πρότυπου Μουσικού Κέντρου Πειραιά.

Οι Προγραμματικές Συμβάσεις προέβλεπαν την αμοιβαία οικονομική στήριξη των δράσεων της δημοτικής επιχείρησης από τον Δήμο και από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Ενώ ο Δήμος Πειραιά ανταποκρίθηκε, μέχρι σήμερα ολοσχερώς, στις υποχρεώσεις του που προκύπτουν από την Σύμβαση, αντίθετα το Υπουργείο Πολιτισμού για την περίοδο 2006-2009 δεν έχει σεβαστεί τις συμβατικές του δεσμεύσεις και δεν έχει καταβάλει τα προβλεπόμενα από τη Σύμβαση ποσά.

Συγκεκριμένα το Υπουργείο Πολιτισμού και.........

........Τουρισμού οφείλει το ποσό των 1.327.629 €, για την ως άνω περίοδο (2006 : 277.629, 2007: 350.000, 2008: 350.000, 2008: 350. 000, 2009 : 350.000 ).

Η ασυνέπεια αυτή του Υπουργείου, να μην ανταποκρίνεται στις συμβατικές του υποχρεώσεις, έχει σαν αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι της Δημοτικής Επιχείρησης (ΚΟΔΕΠΑΠ) του Δήμου Πειραιά, οι οποίοι υλοποιούσαν τους όρους της Προγραμματικής Σύμβασης, να είναι απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και τις οικογένειες τους αλλά και για την λειτουργία της Δημοτικής Επιχείρησης και γενικότερα του Δήμου.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός.

1. Προτίθεται το Υπουργείο να ανταποκριθεί στις συμβατικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στον Δήμο Πειραιά και το Πολιτιστικό Πρόγραμμα της Δημοτικής Επιχείρησης, καταβάλλοντας το οφειλόμενο ποσό του 1.327.629 €;

2. Δεδομένου ότι η Προγραμματική Σύμβαση έχει λήξει στο τέλος του 2009 και οι εργαζόμενοι στην Δημοτική Επιχείρηση είναι απλήρωτοι, πότε συγκεκριμένα θα καταβάλει το σύνολο ή μεγάλο μέρος της ως άνω οφειλής ;


Ο Ερωτών Βουλευτής


ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΥΔΗΣ