Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Ο βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων, Δημήτρης Καρύδης για την εφαρμογή προγράμματος εξοικονομηση κατ οίκον, στην περίπτωση της Ύδρας

Ερώτηση προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Τ. Μπιρμπίλη κατέθεσε, χθες, στη Βουλή, ο βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων, Δημήτρης Καρύδης με θέμα την εφαρμογή του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ‘ Οίκον » στην περίπτωση της Ύδρας.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Είναι γνωστό ότι η υποχρεωτική διατήρηση και συντήρηση των ξύλινων κουφωμάτων στους παραδοσιακούς οικισμούς και στα νησιά, όπως η Ύδρα, επιβάλει στους κατοίκους ιδιαίτερα αυξημένο κόστος σε σχέση με άλλες περιοχές που χρησιμοποιούν άλλα υλικά όπως το αλουμίνιο, μικρότερης δαπάνης.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση των προστατευμένων παραδοσιακών οικισμών και διατηρητέων μνημείων θα πρέπει να υιοθετηθούν ειδικά κίνητρα εφαρμογής του προγράμματος που να ανταποκρίνονται στις ιδιαιτερότητες των οικισμών.

Επιπλέον, η εφαρμογή του προγράμματος στην Ύδρα θα ενίσχυε τους παραδοσιακούς ξυλουργούς της Ύδρας που είναι ένα από τα λίγα παραδοσιακά επαγγέλματα που έχουν διασωθεί.

Ο Δήμαρχος Ύδρας με επιστολή του ( Συνημ.) επισημαίνει, εκτός των άλλων, την περίπτωση του αποκλεισμού του νησιού από το πρόγραμμα εάν τεθεί ανώτατο όριο, η τιμή ζώνης των 1.500 €.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται η κα Υπουργός,

1. Υπάρχει πρόθεση εφαρμογής του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» σε παραδοσιακούς οικισμούς και διατηρητέα μνημεία που προστατεύονται από τον αρχαιολογικό νόμο όπως η Ύδρα ;

2. Στην περίπτωση αυτή είναι πρόθυμη να υιοθετήσει ειδικά κίνητρα και όρους επιλεξιμότητας του προγράμματος που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές συνθήκες των παραδοσιακών οικισμών όπως η Ύδρα ;».

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Απάντηση του βουλευτή Α΄ Πειραιά και Νήσων, Δημήτρη Καρύδη στην Επιστολή που απηύθυνε προς τους Υπουργούς Οικονομικών-Μεταφορών, Υποδομών-Δικτύων

Απάντηση στην Επιστολή που απηύθυνε προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, ο
βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων, Δημήτρης Καρύδης
, με θέμα τη λειτουργία του Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος και τον αντίκτυπο του στον Τουρισμό των Νησιών της Αττικής, έδωσε, στις 21-7-2010, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Χ. Τσιόκας.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καρύδης στην Επιστολή του επισημαίνει ότι το υψηλός κόστος χρήσης του αεροδρομίου για τις εταιρείες που μεταφέρουν οργανωμένες ομάδες τουριστών ( charter ), όπως επίσης και για τις εταιρείες χαμηλού κόστους, είχε σαν αποτέλεσμα την μείωση της τουριστικής κίνησης για την Αττική και ειδικότερα για τα νησιά του Αργοσαρωνικού. «Μέσα σε λίγα χρόνια οι ξένοι τουρίστες που έκαναν τις διακοπές τους στον Αργοσαρωνικό με οργανωμένο τρόπο κυριολεκτικά εξαφανίστηκαν» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια της Επιστολής υπογραμμίζει ότι η σημειώθηκε μείωση των πτήσεων charter κατά 69,5 % από το 2000 έως το 2003. Συγκεκριμένα, από 14.000 πτήσεις charter που έγιναν το 2000 (τελευταία χρονιά λειτουργίας του Ελληνικού), υπήρξε μείωση στις 4.267 πτήσεις το 2003. Από τους 878,772 επιβάτες που διακινήθηκαν με πτήσεις charter το 2000, ο αριθμός τους μειώθηκε στους 412.315 επιβάτες το 2004, μείωση περίπου 53%.
Παράλληλα ο Δημήτρης Καρύδης σημειώνει ότι με την ισχύουσα σύμβαση δεν επιτρέπεται η λειτουργία άλλου αεροδρομίου σε απόσταση μικρότερη των περίπου 120 χιλ., γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα την πλήρη εξάρτηση της περιοχής από μία μόνο λύση η οποία είναι και ακριβή.
«Για τους λόγους αυτούς και επειδή έχει ανακοινωθεί η έναρξη διαπραγματεύσεων για την παράταση της μίσθωσης του αεροδρομίου, πιστεύω ότι θα πρέπει να αποδεσμεύσουμε από την νέα σύμβαση την δυνατότητα λειτουργίας στην ευρύτερη περιοχή ενός δεύτερου αεροδρομίου, για πτήσεις Charter και εταιρίες χαμηλού κόστους, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων περιοχών της χώρας όπως το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας στην Ηλεία.

Η μείωση των φόρων, η επανεξέταση των τελών χρήσης και η δημιουργία κινήτρων για πτήσεις charter θα πρέπει επίσης να εξετασθούν, επ’ ευκαιρία της νέας διαπραγμάτευσης, για να τονωθεί πραγματικά η τουριστική κίνηση των νησιών του Αργοσαρωνικού» τονίζει ο βουλευτής.

O βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Καρύδης για την ψήφιση του Νομοσχεδίου: «Αναβάθμιση Συστήματος Υγείας»

O βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Καρύδης, κατά τη διάρκεια της σημερινής του ομιλίας, στη Βουλή, για την ψήφιση του Νομοσχεδίου: «Αναβάθμιση Συστήματος Υγείας» υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία η αναδιάρθρωση των μονάδων υγείας. «Ο περιορισμός της αλόγιστης σπατάλης, χωρίς να υποβαθμισθεί το επίπεδο της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών και η εξυπηρέτηση του πολίτη, αποτελεί βασικό στόχο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ» τόνισε.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Δημήτρης Καρύδης σημείωσε: «Δίνουμε βάρος στη καλύτερη, πιο σύγχρονη και αποτελεσματική λειτουργία των νοσοκομείων. Γι΄αυτό θεσμοθετούμε την ολοήμερη λειτουργία τους. Ο στόχος είναι διπλός:- Να αξιοποιηθούν και κατ’ επέκταση να αποσβεσθούν οι τεράστιες και πολυδάπανες επενδύσεις σε νοσοκομειακή υποδομή. -Να διευρυνθεί η πρόσβαση εξωτερικών ασθενών σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας».

Όσον αφορά τις αντιδράσεις των νοσοκομειακών γιατρών τόνισε ότι είναι σε διάσταση με το ευρύτερο κοινωνικό αίσθημα και τις απαιτήσεις των πολιτών. «Καταλαβαίνουμε τους φόβους τους αλλά δεν μπορεί να γίνεται δίκη προθέσεων για επιβεβλημένες αλλαγές» σημείωσε.

Παράλληλα επισήμανε: «Κανείς δεν καταλαβαίνει γιατί με τη ρύθμιση αυτή διαφωνεί η Αριστερά. Θέλει τελικά, ΝΑΙ ή ΟΧΙ, να αναπτυχθεί το Δημόσιο Σύστημα Υγείας;».
Αναφερόμενος σε ένα από τα χρόνια προβλήματα του ΕΣΥ, όπως χαρακτήρισε την ελλιπή στελέχωση των νοσοκομειακών μονάδων σε όλες τις κατηγορίες προσωπικού, ο κ. Καρύδης επισήμανε ότι τα κενά, από Ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι πολλά, με αποτέλεσμα να προκαλούν μεγάλα προβλήματα και δυσαρέσκεια στους πολίτες. «Αυτό είναι ένα στοίχημα για την κυβέρνηση, και πρέπει να το κερδίσει.

Ο Πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, έχει δεσμευτεί και αυτό αποτελεί ειλημμένη απόφαση, για εξαίρεση των προσλήψεων στον τομέα υγείας από τους περιορισμούς και τους όρους του Μνημονίου».
Ο βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων σημείωσε ότι σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές της Περιφέρειας, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως άγονες και προβληματικές , τα κενά και οι ελλείψεις είναι ακόμη πιο κρίσιμα για την ζωή των κατοίκων, αν λάβουμε υπόψη μας και τις δυσκολίες μετακίνησης και μεταφοράς των ασθενών και πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει γενναίες ρυθμίσεις και κίνητρα για να καλύπτονται οι κενές θέσεις ιατρών και για να μην επαναλαμβάνονται στο διηνεκές προκηρύξεις χωρίς αποτέλεσμα.

Ειδική αναφορά έκανε στα νησιά του Αργοσαρωνικού και στα Κύθηρα όπου, όπως είπε, «τα κενά για όλες τις κατηγορίες είναι πολύ σοβαρά για να αντιμετωπισθούν ουσιαστικά οι ανάγκες των κατοίκων. Δεν είναι δυνατόν σήμερα, το 2010, στην ευρύτερη περιοχή του Πόρου, της Τροιζήνας και των Μεθάνων να μην υπάρχει παιδίατρος».

Ο κ. Καρύδης επισήμανε τα εξής: «Θα πρέπει να δούμε το θέμα των κλιμακίων επισκεπτών γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων του Τζάνειου ή του Κρατικού Νικαίας που κάθε εβδομάδα καλύπτουν τις ανάγκες των νησιών. Το χρήσιμο αυτό μέτρο πρέπει πλέον να θεσμοθετηθεί ώστε να αποφεύγονται περιπτώσεις κλιμακίων γιατρών που άλλοτε πηγαίνουν και άλλοτε όχι. Θέλω επίσης να τονίσω ότι είναι αδιανόητο οι αγροτικοί γιατροί που ορίζονται από το «Τζάνειο» σε κέντρα υγείας να επιστρέφουν με απόσπαση πριν σχεδόν εγκατασταθούν στην νέα τους υπηρεσία ή το σαββατοκύριακο να αφήνουν τα αγροτικά ιατρεία ορφανά γιατί δεν υπάρχουν αντικαταστάτες. Επιπλέον, είναι αναγκαίο οι γιατροί των περιφερειακών κέντρων υγείας να λειτουργούν και ως ελεγκτές γιατροί για ταμεία όπως ο ΟΠΑΔ και ο ΟΓΑ».
Τέλος ο βουλευτής άσκησε έντονη κριτική στη Ν.Δ υπογραμμίζοντας: «Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας οδήγησε τη Δημόσια Υγεία σε αδιέξοδο και της έδωσε τη χαριστική βολή. Πολιτεύτηκε μέσα στο ψέμα και την παραπλάνηση. Χωρίς να προσφέρει ουσιαστικές και αποτελεσματικές λύσεις στα χρόνια προβλήματα, διόγκωσε τις δαπάνες περίθαλψης, εκτόξευσε στα ύψη τις σπατάλες στα φάρμακα και στα αναλώσιμα, αφήνοντας πίσω της ένα τεράστιο χρέος. Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση οδήγησε στην αδιαφάνεια , στη διαφθορά και στη συναλλαγή. Υπονόμευσε και διέβαλε το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και ευνόησε τα ιδιωτικά συμφέροντα».

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Ο βουλευτής Α΄ Πειραιά Δημήτρης Καρύδης με άλλους βουλευτές επισκέφθηκαν τις περιοχές καπανδριτλιου και Βαρνάβα που κάηκαν από την προχθεσινή φωτιά

Kλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ, αποτελούμενο από το γραμματέα του Τομέα Εσωτερικών, βουλευτή Β ΄ Αθήνας Λάμπρο Μίχο, τον υπεύθυνο προστασίας του Πολίτη, βουλευτή Α΄ Πειραιά Δημήτρη Καρύδη, το βουλευτή της Περιφέρειας Αττικής Παντελή Ασπραδάκη, τον επικεφαλής του αυτοδιοικητικού κινήματος στην Νομαρχία Ανατ. Αττικής Θανάση Μπαλή και το μέλος της Περ. Επιτ. Ανατ. Αττικής Πέτρο Κατσίκη, επισκέφθηκε την περιοχή Καπανδριτίου και Βαρνάβα που κάηκε από την προχθεσινή φωτιά.

Είδανε την καταστροφή από κοντά και συνεργάσθηκαν με τους προέδρους Βαρνάβα Νίκο Βούλγαρη και Καπανδριτίου Ευδοκία Κελλίδου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν, την αποκατάσταση των ζημιών και την καλλίτερη πρόληψη για τη συνέχεια.

Τα αιτήματα αυτά θα τα διαβιβάσουν στους αρμόδιους Υπουργούς και θα ενημερώσουν για τα συμπεράσματά τους και τον Πρόεδρο του κινήματος.

Τα βασικά θέματα που τέθηκαν ήτανε:

1. όχι μόνο η έγκαιρη καταγραφή των ζημιών αλλά και η πληρωμή των αποζημιώσεων που καθυστερούν από την περσινή φωτιά

2. η έγκαιρη και επαρκής χρηματοδότηση για τις αποψιλώσεις και αποκαταστάσεις των δασικών δρόμων που ακόμα δεν έχουν εκτελεστεί λόγω καθυστερημένης και ανεπαρκούς χρηματοδότησης

3. η ταχεία έγκριση των μελετών διαστρώσεων ,διανοίξεων, συντηρήσεων δασικών δρόμων που καθυστερούν για χρόνια από το δασαρχείο, καθώς και έγκριση έκτακτων κονδυλίων για έργα και αποκατάσταση του εξοπλισμού που καταστράφηκε και άλλα.

Σημειώθηκε όμως με μεγάλη ικανοποίηση ο έγκαιρος εντοπισμός της φωτιάς από πυροφύλακες της κοινότητας, η έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής και ο ικανοποιητικός συντονισμός τους.

Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

O βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Καρύδης μιλάει για το ασφαλιστικό σύστημα και την διασφάλιση των συντάξεων

O βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Καρύδης, κατά τη διάρκεια της χθεσινής του ομιλίας, στη Βουλή, για την ψήφιση του Νομοσχεδίου: «Μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού Συστήματος του Δημοσίου» τόνισε ότι οι αλλαγές του ασφαλιστικού συστήματος, αν και επώδυνες, θα οδηγήσουν στη διάσωση της εθνικής οικονομίας και στη διασφάλιση των συντάξεων, κάτι που γίνεται κατανοητό από όλους τους Έλληνες ανεξαρτήτως κλάδου απασχόλησης.

Συγκεκριμένα για τη μεταρρύθμιση στο Δημόσιο ο κ. Καρύδης επισήμανε: «Είναι αλήθεια, ότι ορισμένοι κλάδοι συνταξιούχων του δημοσίου θεωρούνται σε σχέση με τους συνταξιούχους στον ιδιωτικό τομέα προνομιούχοι, για τους όρους συνταξιοδότησης, τη θεμελίωση και το ύψος της σύνταξης. Το συνταξιοδοτικό των δημοσίων υπαλλήλων απορροφά πάνω από το 10% των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού, δηλαδή 7,1 δις ευρώ, με αποτέλεσμα τεράστιοι πόροι να αποστερούνται από άλλους εξίσου σημαντικούς τομείς της κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας».

Ο βουλευτής πρόσθεσε ότι οι ριζικές αλλαγές και στο συνταξιοδοτικό του δημοσίου, είναι επιβεβλημένες και η κύρια αλλαγή αφορά την ανάγκη εναρμόνισής του με το νέο ασφαλιστικό του ιδιωτικού τομέα. «Δεν έχουμε πλέον περιθώρια να υπάρχουν συνταξιούχοι δύο ταχυτήτων με διακρίσεις και εξαιρέσεις. Η κρίση του συστήματος αφορά στον ίδιο βαθμό όλους και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί κάποιοι να πλήττονται περισσότερο από τους άλλους. Στο πλαίσιο αυτό, έχει σημασία να καταργήσουμε τις ανισότητες μεταξύ των δημοσίων υπάλληλων και κάθε φαινόμενο διακρίσεων και ευνοιοκρατίας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Καρύδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις τελικές, ευνοϊκές διατάξεις σχετικά με την συνταξιοδότηση των Ελληνίδων εργαζόμενων μητέρων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Δημήτρης Καρύδης στους εργαζόμενους στα Σώματα Ασφαλείας, στο Λιμενικό και στην Πυροσβεστική επισημαίνοντας ότι πολλοί από αυτούς θα έβγαιναν στη σύνταξη -και μειωμένη σύνταξη περίπου 40% μετά από τους υπολογισμούς που έκαναν οι αρμόδιες υπηρεσίες- μετά τα εξήντα τους και μετά από σαράντα χρόνια εργασίας.

Ο βουλευτής συνεχάρη τους αρμόδιους Υπουργούς, κ. κ Χρυσοχοϊδη, Βενιζέλο, Παπακωνσταντίνου και τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, κ. Παπουτσή για την αποδοχή των ρυθμίσεων σχετικά με το συνταξιοδοτικό των Σωμάτων Ασφαλείας.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων αναφέρθηκε στη στάση της Αντιπολίτευσης σημειώνοντας: «Ακούμε όλο αυτό το διάστημα από τους Συναδέλφους της Αντιπολίτευσης να μας καλούν να καταψηφίσουμε το ασφαλιστικό. Και την προηγούμενη εβδομάδα το έκαναν και σ’ αυτό το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του δημοσίου το κάνουν. Το εξωφρενικό, βέβαια, είναι ότι η Νέα Δημοκρατία που «βούλιαξε» τη χώρα και μαζί της το ασφαλιστικό σύστημα, με την καταλήστευση των ταμείων και τις σπατάλες στα φάρμακα, έχει το θράσος να μας ζητά ευθύνες. Από την άλλη, βέβαια, έχουμε και την Αριστερά, η οποία δείχνει μόνιμα δογματισμό και μιζέρια. Ποτέ μέχρι τώρα, μετά τη μεταπολίτευση, δεν βρήκε να πει μια καλή κουβέντα για τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Ακόμα και τα προηγούμενα έξι χρόνια που κυβερνούσε η Νέα Δημοκρατία, της «έκλεινε» το μάτι και φόρτωνε όλες τις ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ».

Ολοκληρώνοντας ο κ. Καρύδης υπογράμμισε ότι η υπερψήφιση του ασφαλιστικού σημαίνει ότι «γλυτώνει η χώρα μας από απίστευτες περιπέτειες πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής αστάθειας. Σε μια χρεοκοπημένη οικονομία, αυτοί που κυρίως θα πληγούν είναι οι εργαζόμενοι και ο ελληνικός λαός. Και εμείς κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε. Η Ελλάδα θα σταθεί στα πόδια της, θα πάει μπροστά, γιατί το οφείλουμε στις γενιές που έρχονται μετά από εμάς».

Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Eρώτηση του βουλευτή Α΄ Πειραιά και Νήσων, Δημήτρη Καρύδη με θέμα την ανάπλαση της Ακτής Θεμιστοκλέους και την αποκατάσταση του Κονώνειου Τείχους

Eρώτηση προς τους Υπουργούς Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Π. Γερουλάνο και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Τ. Μπιρμπίλη κατέθεσε, χθες, στη Βουλή, ο βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων, Δημήτρης Καρύδης με θέμα την ανάπλαση της Ακτής Θεμιστοκλέους και την αποκατάσταση του Κονώνειου Τείχους.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
«Η Ακτή Θεμιστοκλέους στον Πειραιά αποτελεί μοναδική περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και χώρο αρχαιολογικής κληρονομιάς με το Κονώνειο Τείχος που βρίσκεται κατά μήκος της ακτής.
Για τους κατοίκους του Πειραιά και της Αθήνας η περιοχή αυτή είναι συνιφασμένη με την αρχαία ιστορία και τους περιπάτους κατά μήκος του Σαρωνικού.
Η προηγούμενη δημοτική αρχή του Πειραιά προχώρησε, μετά από αποφάσεις της δικαιοσύνης, στην κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών απελευθερώνοντας τον χώρο και προετοιμάζοντας το έδαφος για την ανάπλαση της ακτής με την ταυτόχρονη αποκατάσταση και ανάδειξη των αρχαιοτήτων από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Σήμερα μετά από πέντε χρόνια απραξίας και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις των υπουργών Πολιτισμού της προηγούμενης κυβέρνησης, ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους του Πειραιά έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο, γιατί ως γνωστό ο Δήμος δεν έχει την αρμοδιότητα να παρέμβει.
Ο Δήμος Πειραιά, οι φορείς της περιοχής, οι κάτοικοι και οι χιλιάδες επισκέπτες είναι αγανακτισμένοι και διαμαρτύρονται από την εικόνα της εγκατάλειψης που παρουσιάζει η περιοχή, ενώ οι υποσχέσεις για αποκατάσταση και ανάδειξη της έμειναν στα χαρτιά.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται η κα. και ο κος υπουργός.
1.Έχει γίνει καταγραφή της σημερινής κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο ευρύτερος αρχαιολογικός χώρος και έχει ανατεθεί σχετική μελέτη;
2.Υπάρχει χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου;
3. Στο πρόσφατα ανακοινωθέν πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ, ΑΘΗΝΑ-ΑΤΤΙΚΗ 2014 περιλαμβάνεται και η ανάπλαση της περιοχής αυτής»;

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Επιστολή Δημήτρη Καρύδη για αεροδρόμιο

Πειραιάς, 05 Ιουλίου 2010
Αρ. Πρωτ: 12 /2010
ΠΡΟΣ :- ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
κ. Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

- ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΡΕΠΠΑ

Κοιν. : κ. ΝΙΚΟ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗ


ΘΕΜΑ : Η Λειτουργία του Αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» και ο αντίκτυπος του στον Τουρισμό των Νησιών της Αττικής.

Η κατασκευή ενός σύγχρονου αεροδρομίου όπως το «Ελευθέριος Βενιζέλος» σαφώς αναβάθμισε τις αεροπορικές μεταφορές και βελτίωσε την εικόνα της Ελλάδας στο διεθνή χώρο.

Εκτός όμως από θετικές επιπτώσεις είχαμε και αρνητικές επιπτώσεις ιδιαίτερα για τα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Το υψηλός κόστος χρήσης του αεροδρομίου για τις εταιρείες που μεταφέρουν οργανωμένες ομάδες τουριστών ( charter ), όπως επίσης και για τις εταιρείες χαμηλού κόστους, είχε σαν αποτέλεσμα την μείωση της τουριστικής κίνησης για την Αττική και ειδικότερα για τα νησιά του Αργοσαρωνικού. Μέσα σε λίγα χρόνια οι ξένοι τουρίστες που έκαναν τις διακοπές τους στον Αργοσαρωνικό με οργανωμένο τρόπο κυριολεκτικά εξαφανίστηκαν.

Ο Σύνδεσμος των Νησιών του Αργοσαρωνικού στην προσπάθεια διερεύνησης των αιτιών που προκάλεσαν την πτώση του εισερχόμενου τουρισμού ανέθεσε την εκπόνηση σχετικής μελέτης αναφορικά με το κόστος του διεθνούς αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» σε σχέση με 40 επιλεγμένα αεροδρόμια της Ευρώπης και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου.



Από τη μελέτη αυτή προέκυψε ότι το αεροδρόμιο μας είναι ένα από τα ακριβότερα. Όσον αφορά τους φόρους που επιβάλλονται από τη διοίκηση ανά επιβάτη και επιβαρύνουν το εισιτήριο, το αεροδρόμιο Αθηνών είναι ακριβότερο , από την Κωνσταντινούπολη κατά 114% , την Ιταλία κατά 128%, την Τυνησία κατά 269% και την Ισπανία κατά 392%. Τα τέλη που επιβάλει η διοίκηση του αεροδρομίου στις αεροπορικές εταιρείες είναι , ακριβότερα κατά 95% από το αεροδρόμιο της Τύνιδας, 55% από Μαδρίτη-Βαρκελώνη, 75% από Κωνσταντινούπολη και 290% από τα αεροδρόμια Ρώμης και Μιλάνου.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η μείωση των πτήσεων charter κατά 69,5 % από το 2000 έως το 2003. Συγκεκριμένα, από 14.000 πτήσεις charter που έγιναν το 2000 (τελευταία χρονιά λειτουργίας του Ελληνικού), υπήρξε μείωση στις 4.267 πτήσεις το 2003. Από τους 878,772 επιβάτες που διακινήθηκαν με πτήσεις charter το 2000, ο αριθμός τους μειώθηκε στους 412.315 επιβάτες το 2004, μείωση περίπου 53%.

Επίσης, το γεγονός ότι, με την ισχύουσα σύμβαση δεν επιτρέπεται η λειτουργία άλλου αεροδρομίου σε απόσταση μικρότερη των περίπου 120 χιλ., είχε σαν αποτέλεσμα την πλήρη εξάρτηση της περιοχής από μία μόνο λύση η οποία είναι και ακριβή.

Για τους λόγους αυτούς και επειδή έχει ανακοινωθεί η έναρξη διαπραγματεύσεων για την παράταση της μίσθωσης του αεροδρομίου, πιστεύω ότι θα πρέπει να αποδεσμεύσουμε από την νέα σύμβαση την δυνατότητα λειτουργίας στην ευρύτερη περιοχή ενός δεύτερου αεροδρομίου, για πτήσεις Charter και εταιρίες χαμηλού κόστους, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων περιοχών της χώρας όπως το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας στην Ηλεία. Η μείωση των φόρων, η επανεξέταση των τελών χρήσης και η δημιουργία κινήτρων για πτήσεις charter θα πρέπει επίσης να εξετασθούν, επ’ ευκαιρία της νέας διαπραγμάτευσης, για να τονωθεί πραγματικά η τουριστική κίνηση των νησιών του Αργοσαρωνικού.
.

Οι εναλλακτικές λύσεις αυτές θα δώσουν ανάσα ζωής στον τουρισμό της Αττικής και των νησιών του Αργοσαρωνικού και θα βελτιώσουν τις προοπτικές ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος της περιφέρειας.



Φιλικά



Δημήτριος ΚΑΡΥΔΗΣ

Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

O βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Καρύδης, μιλάει στη Βουλή, για ψήφιση του Νομοσχεδίου που αφορά την διαφάνεια παντού

O βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Καρύδης, μιλάει στη Βουλή, για ψήφιση του Νομοσχεδίου: «Ενίσχυση της Διαφάνειας με την υποχρεωτική ανάρτηση νόμων και πράξεων στο Διαδίκτυο: Πρόγραμμα Διαύγεια» σημείωσε πως γίνεται πράξη η προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης για την ενίσχυση της διαφάνειας και του ελέγχου στο δημόσιο βίο και τη χωρίς όρους πληροφόρηση των πολιτών, για όλες τις πράξεις της δημόσιας διοίκησης.

«Το νομοσχέδιο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της προσπάθειας για μια αμφίδρομη ηλεκτρονική σχέση με τον πολίτη και το δημότη. Το σύνολο, σχεδόν, των πράξεων και των αποφάσεων, από τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού, μέχρι την πιο μικρή δημοτική επιχείρηση, αναρτάται πλέον υποχρεωτικά στο διαδίκτυο. Η υποχρέωση αυτή είναι καταλυτική. Καμία πράξη και απόφαση δεν τίθεται σε ισχύ, αν δεν έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο. Η δέσμευσή μας για «όλα στο φώς» γίνεται πράξη» επισήμανε παράλληλα ο κ. Καρύδης.

Μιλώντας για το διαδίκτυο έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη νεολαία τονίζοντας ότι «η καθημερινή ενημέρωση μέσα από ατομικές σελίδες και από τα blogs ενισχύουν τον έλεγχο κάθε μορφής εξουσίας. Ειδικά για τη νεολαία το διαδίκτυο αποτελεί προνομιακό μέσο ενημέρωσης και επικοινωνίας. Η σημερινή νεολαία χρησιμοποιεί πολύ περισσότερο το διαδίκτυο σε σχέση με τους παραδοσιακούς τρόπους ενημέρωσης που γνωρίσαμε εμείς στο παρελθόν».
Επίσης ο κ. Καρύδης συμπλήρωσε «Αν θέλουμε οι νέοι άνθρωποι να επανέλθουν στην πολιτική και γενικότερα να ασχοληθούν με τα κοινά θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να εξασφαλίσουμε την αξιοπιστία των δημοσίων φορέων και την εμπιστοσύνη τους στις αποφάσεις τους».
Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Δημήτρης Καρύδης χαιρέτησε τη διάταξη του Νομοσχεδίου η οποία αφορά στην πρόσβαση στην ενημέρωση των ατόμων με αναπηρία που αποτελεί δείγμα μεγάλης κοινωνικής ευαισθησίας και ουσιαστικής αλλαγής στον τρόπο επαφής των ΑΜΕΑ με τη δημόσια διοίκηση.
Τέλος, ο βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων καυτηριάζοντας την τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Δρίτσα, για την αρνητική στάση του κόμματος σε κάθε θετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης από καθαρά μικροκομματικούς λόγους, σχολίασε: «Τον κ. Δρίτσα, τον εκτιμώ απεριόριστα. Και το λέω αυτό ειλικρινά, είμαστε συντοπίτες πειραιώτες και έχουμε δώσει πραγματικά σκληρές μάχες για πολλά κοινωνικά θέματα της περιοχής μας. Όμως, είναι αλήθεια ότι με ξενίζει πολλές φορές ο ακραίος λόγος του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και για θετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης. Δεν βρίσκουν ποτέ να πουν έναν καλό λόγο». Συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: «Το ΠΑΣΟΚ ως έργο αυτούς τους οκτώ μήνες, έχει να επιδείξει μια τιτάνια προσπάθεια για τη σωτηρία της χώρας που βούλιαξε η Νέα Δημοκρατία όλα τα προηγούμενα χρόνια. Εμείς όλοι απορούμε γιατί αυτή την πραγματικότητα συστηματικά την ξεχνά ο ΣΥΡΙΖΑ ; Ξεχνά το πού οδήγησε τη χώρα μας η συντηρητική παράταξη και δεν έχει κάτι να πει για όλες αυτές τις μεγάλες προσπάθειες που γίνονται σήμερα».

Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Στην τελετή λήξης της σχολικής χρονιάς του Σχολείου 2ης Ευκαιρίας Πειραιά παρευρέθη ο βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων, Δ. Καρύδης

Στην εκδήλωση για την τελετή λήξης της σχολικής χρονιάς του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Πειραιά που πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο «Απόλλων», παρευρέθη και απεύθυνε χαιρετισμό ο βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων, Δημήτρης Καρύδης

«Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Πριν μπω στο κυρίως θέμα, θέλω να πω δύο λόγια για την τοποθέτηση του συναδέλφου του κ. Δρίτσα, επειδή τον εκτιμώ απεριόριστα. Και το λέω αυτό ειλικρινά, είμαστε συντοπίτες πειραιώτες και έχουμε δώσει πραγματικά σκληρές μάχες για πολλά θέματα κοινωνικά της περιοχής μας.

Όμως, είναι αλήθεια ότι με ξενίζει πολλές φορές ο ακραίος λόγος του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και για θετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης. Δεν βρίσκουν ποτέ να πουν έναν καλό λόγο. Αναρωτήθηκε τι έχει επιδείξει, αυτούς τους οκτώ μήνες, η Κυβέρνηση ως έργο;

Και εγώ λέω –και αυτό πιστεύω το συναισθάνεται μια πολύ μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού, παρ’ ότι μπορεί να έχει δυσαρέσκεια, να γκρινιάζει- ότι αυτό που έχει να επιδείξει το ΠΑΣΟΚ ως έργο αυτούς τους οκτώ μήνες, είναι μια τιτάνια προσπάθεια για τη σωτηρία της χώρας που βούλιαξε η Νέα Δημοκρατία όλα τα προηγούμενα χρόνια. Εμείς όλοι απορούμε γιατί αυτή την πραγματικότητα συστηματικά την ξεχνά ο ΣΥΡΙΖΑ ; Ξεχνά το πού οδήγησε τη χώρα μας η συντηρητική παράταξη και δεν έχει κάτι να πει για όλες αυτές τις μεγάλες προσπάθειες που γίνονται σήμερα.

Έχει να επιδείξει τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ –μια και είμαστε τώρα εδώ στην οικογένεια του Υπουργείου Εσωτερικών. Έχει να επιδείξει την αδιάβλητη εισαγωγή στο δημόσιο τομέα και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που κουρελιάστηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια από τη Νέα Δημοκρατία. Έχει να επιδείξει την αντικειμενική προαγωγή όλων των στελεχών στο δημόσιο τομέα, που βιάστηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια από την αναξιοκρατία. Και έχει και σε άλλους τομείς κάνει μια σοβαρή δουλειά, όπως το νέο φορολογικό νόμο, όπως την ίδρυση των επιχειρήσεων σε μια μέρα.

Εγώ θα ήθελα πραγματικά, ως νέος Βουλευτής, να ακούσω ένα διαφορετικό λόγο, μέσα από την κριτική που μπορεί να ασκείτε στη διακυβέρνηση της χώρας.

Μπαίνοντας στο σημερινό νομοσχέδιο, πιστεύω ότι γίνεται πράξη η προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης για την ενίσχυση της διαφάνειας και του ελέγχου στο δημόσιο βίο και τη χωρίς όρους πληροφόρηση των πολιτών, για όλες τις πράξεις της δημόσιας διοίκησης.

Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η πρωτοβουλία αυτή του Υπουργού, του Γιάννη Ραγκούση, αποτελεί αναμφισβήτητα μια πανευρωπαϊκή καινοτομία, που συμβάλλει στη χρηστή δημόσια διοίκηση και λειτουργεί ουσιαστικά υπέρ των συμφερόντων των πολιτών.

Το νομοσχέδιο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της προσπάθειας για μια αμφίδρομη ηλεκτρονική σχέση με τον πολίτη και το δημότη. Το σύνολο, σχεδόν, των πράξεων και των αποφάσεων, από τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού, μέχρι την πιο μικρή δημοτική επιχείρηση, αναρτάται πλέον υποχρεωτικά στο διαδίκτυο. Η υποχρέωση αυτή είναι καταλυτική. Καμμία πράξη και απόφαση δεν τίθεται σε ισχύ, αν δεν έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο. Η δέσμευσή μας για «όλα στο φώς» γίνεται πράξη.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Η περίοδος που υλοποιείται αυτή η πολιτική μας δέσμευση έχει πολύ μεγάλη σημασία για το δημόσιο βίο της χώρας. Οι πολίτες πιστεύουν ότι πολλά πράγματα γίνονται πίσω από την πλάτη τους. Τις περισσότερες φορές κανείς δεν παίρνει είδηση ποιος και τι ακριβώς αποφάσισε, ποιον και γιατί ευνόησε η απόφαση που πάρθηκε. Οι Έλληνες πολίτες αποδίδουν σημαντική ευθύνη στην παγιοποιημένη αυτή πρακτική για τη σημερινή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, τα μεγάλα σκάνδαλα, την κακοδαιμονία του δημόσιου τομέα και την ευνοιοκρατία των λίγων.

Είναι σίγουρο ότι πολλές αποφάσεις δημοσίων φορέων ή φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που ευνόησαν προκλητικά ημετέρους, δεν θα είχαν παρθεί αν υπήρχε υποχρέωση ανάρτησης στο διαδίκτυο και η πλατιά ενημέρωση των πολιτών. Εξάλλου είναι πολλές οι περιπτώσεις τέτοιων αποφάσεων, που μόλις είδαν το φως της δημοσιότητας, ανακλήθηκαν ή ακυρώθηκαν.

Η πρόσβαση των Ελλήνων πολιτών στη διαδικτυακή τεχνολογία αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς.

Η καθημερινή ενημέρωση μέσα από ατομικές σελίδες και από τα blogs ενισχύουν τον έλεγχο κάθε μορφής εξουσίας. Ειδικά για τη νεολαία το διαδίκτυο αποτελεί προνομιακό μέσο ενημέρωσης και επικοινωνίας. Η σημερινή νεολαία χρησιμοποιεί πολύ περισσότερο το διαδίκτυο σε σχέση με τους παραδοσιακούς τρόπους ενημέρωσης που γνωρίσαμε εμείς στο παρελθόν. Αυτό σημαίνει ότι το νομοσχέδιο ανοίγει στους νέους ένα τεράστιο παράθυρο άμεσης και γρήγορης ενημέρωσης για όλες τις αποφάσεις και πράξεις που αφορούν και τους ίδιους.

Αν θέλουμε οι νέοι άνθρωποι να επανέλθουν στην πολιτική και γενικότερα να ασχοληθούν με τα κοινά θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να εξασφαλίσουμε την αξιοπιστία των δημοσίων φορέων και την εμπιστοσύνη τους στις αποφάσεις τους.

Είναι σαφές ότι η επίδραση του νομοσχεδίου στη διείσδυση της χρήσης της διαδικτυακής τεχνολογίας θα είναι αναμφισβήτητα μεγάλη και θετική όπως επίσης και η χρήση του διαδικτύου θα έχει ουσιαστικά αποτελέσματα ως προς τις αντικειμενικές επιδιώξεις της πρότασης προς ψήφιση.

Συντελείται με άλλα λόγια μια βαθιά τομή στον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας που θα επηρεάσει διαχρονικά τη νοοτροπία όσων ασκούν εξουσία και λαμβάνουν αποφάσεις.

Εισάγεται ένα νέο σύστημα διαφάνειας, ενημέρωσης και λογοδοσίας για το οποίο μέχρι σήμερα δεν υπάρχει προηγούμενο.

Εφαρμόζουμε από την αρχή μια καινοτομία, η οποία είναι σίγουρο ότι θα έχει μόνο θετικό αντίκτυπο στην αποτελεσματικότητα της διοίκησης και την ορθολογική διαχείριση του δημοσίου χρήματος.

Υποχρεώνουμε τη διοίκηση και τους αρμόδιους να αλλάξουν τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς απέναντι στους πολίτες. Αυτό αποτελεί μια ουσιαστική ανατροπή για το σύνολο της δημόσιας διοίκησης και του κράτους και οπωσδήποτε για την αυτοδιοίκηση και πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Στο σημείο αυτό θέλω να κάνω μια ιδιαίτερη μνεία σε ένα σημείο του νομοσχεδίου που νομίζω δεν πρέπει να το περάσουμε έτσι. Η παράγραφος 6 του άρθρου 6 αφορά στην πρόσβαση στην ενημέρωση των ατόμων με αναπηρία που αποτελεί δείγμα μεγάλης κοινωνικής ευαισθησίας και ουσιαστικής αλλαγής στον τρόπο επαφής των ΑΜΕΑ με τη δημόσια διοίκηση.

Το άρθρο 7, ενισχύει με τον πλέον αποτελεσματικό και έγκυρο τρόπο την διαφάνεια και την ενημέρωση των πολιτών. Η δωρεάν διάθεση όλων των τευχών της Εφημερίδας της Κυβέρνησης, μπορεί να σημαίνει απώλεια εσόδων για το κράτος αλλά αποτελεί μια ξεκάθαρη επιλογή για την Κυβέρνηση, να παραιτηθεί μεν από κάποια έσοδα, αλλά να ενισχύσει πραγματικά και όχι στα λόγια, την δωρεάν και χωρίς καμιά επιβάρυνση, την ενημέρωση όλων των πολιτών.

Το άρθρο 8, επιβάλει σε όλη τη δημόσια διοίκηση, το κράτος, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης να αναρτούν στο διαδίκτυο, εκτός από τα τυπικά στοιχεία – οργανόγραμμα, διάρθρωση υπηρεσιών – και τα ονόματα, τις ιδιότητες και τα πρόσφορα στοιχεία επικοινωνίας των υπηρετούντων σε αυτούς τους φορείς. Θεωρώ την διάταξη αυτή, χωρίς υπερβολή, «επαναστατική» για την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Σήμερα οι πολίτες καταναλώνουν ώρες πολλές και ορισμένες φορές πολλές ημέρες για να πληροφορηθούν το αυτονόητο: ποια υπηρεσία και ποιος είναι ο υπεύθυνος για την διεκπεραίωση μιας υπόθεσης και πολλές φορές δεν καταφέρνουν να κάνουν τίποτα. Και αυτό το θέμα το λύνει το νομοσχέδιο στο άρθρο 8.

Κλείνοντας την εισήγησή μου λέω το εξής: στην σημερινή συγκυρία που τα πάντα αμφισβητούνται και η καχυποψία του ελληνικού λαού είναι στο μέγιστο σημείο θα πρέπει να ανοίξουμε μια νέα σελίδα, να αλλάξουμε νοοτροπία, να πείσουμε και τον τελευταίο καχύποπτο ότι με μια σειρά από αποφάσεις και ενέργειες μπορούμε να οραματιστούμε και να πετύχουμε ένα καλύτερο αύριο. Γι’ αυτό το λόγο σας καλώ όλους να ψηφίσουμε για τη διαύγεια στη ζωή μας. Να ψηφίσουμε αυτό το νομοσχέδιο.

Σας ευχαριστώ πολύ».