Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Ο βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων, Δημήτρης Καρύδης για την εφαρμογή προγράμματος εξοικονομηση κατ οίκον, στην περίπτωση της Ύδρας

Ερώτηση προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Τ. Μπιρμπίλη κατέθεσε, χθες, στη Βουλή, ο βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων, Δημήτρης Καρύδης με θέμα την εφαρμογή του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ‘ Οίκον » στην περίπτωση της Ύδρας.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Είναι γνωστό ότι η υποχρεωτική διατήρηση και συντήρηση των ξύλινων κουφωμάτων στους παραδοσιακούς οικισμούς και στα νησιά, όπως η Ύδρα, επιβάλει στους κατοίκους ιδιαίτερα αυξημένο κόστος σε σχέση με άλλες περιοχές που χρησιμοποιούν άλλα υλικά όπως το αλουμίνιο, μικρότερης δαπάνης.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση των προστατευμένων παραδοσιακών οικισμών και διατηρητέων μνημείων θα πρέπει να υιοθετηθούν ειδικά κίνητρα εφαρμογής του προγράμματος που να ανταποκρίνονται στις ιδιαιτερότητες των οικισμών.

Επιπλέον, η εφαρμογή του προγράμματος στην Ύδρα θα ενίσχυε τους παραδοσιακούς ξυλουργούς της Ύδρας που είναι ένα από τα λίγα παραδοσιακά επαγγέλματα που έχουν διασωθεί.

Ο Δήμαρχος Ύδρας με επιστολή του ( Συνημ.) επισημαίνει, εκτός των άλλων, την περίπτωση του αποκλεισμού του νησιού από το πρόγραμμα εάν τεθεί ανώτατο όριο, η τιμή ζώνης των 1.500 €.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται η κα Υπουργός,

1. Υπάρχει πρόθεση εφαρμογής του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» σε παραδοσιακούς οικισμούς και διατηρητέα μνημεία που προστατεύονται από τον αρχαιολογικό νόμο όπως η Ύδρα ;

2. Στην περίπτωση αυτή είναι πρόθυμη να υιοθετήσει ειδικά κίνητρα και όρους επιλεξιμότητας του προγράμματος που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές συνθήκες των παραδοσιακών οικισμών όπως η Ύδρα ;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου