Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Eρώτηση του βουλευτή Α΄ Πειραιά και Νήσων, Δημήτρη Καρύδη με θέμα την ανάπλαση της Ακτής Θεμιστοκλέους και την αποκατάσταση του Κονώνειου Τείχους

Eρώτηση προς τους Υπουργούς Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Π. Γερουλάνο και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Τ. Μπιρμπίλη κατέθεσε, χθες, στη Βουλή, ο βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων, Δημήτρης Καρύδης με θέμα την ανάπλαση της Ακτής Θεμιστοκλέους και την αποκατάσταση του Κονώνειου Τείχους.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
«Η Ακτή Θεμιστοκλέους στον Πειραιά αποτελεί μοναδική περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και χώρο αρχαιολογικής κληρονομιάς με το Κονώνειο Τείχος που βρίσκεται κατά μήκος της ακτής.
Για τους κατοίκους του Πειραιά και της Αθήνας η περιοχή αυτή είναι συνιφασμένη με την αρχαία ιστορία και τους περιπάτους κατά μήκος του Σαρωνικού.
Η προηγούμενη δημοτική αρχή του Πειραιά προχώρησε, μετά από αποφάσεις της δικαιοσύνης, στην κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών απελευθερώνοντας τον χώρο και προετοιμάζοντας το έδαφος για την ανάπλαση της ακτής με την ταυτόχρονη αποκατάσταση και ανάδειξη των αρχαιοτήτων από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Σήμερα μετά από πέντε χρόνια απραξίας και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις των υπουργών Πολιτισμού της προηγούμενης κυβέρνησης, ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους του Πειραιά έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο, γιατί ως γνωστό ο Δήμος δεν έχει την αρμοδιότητα να παρέμβει.
Ο Δήμος Πειραιά, οι φορείς της περιοχής, οι κάτοικοι και οι χιλιάδες επισκέπτες είναι αγανακτισμένοι και διαμαρτύρονται από την εικόνα της εγκατάλειψης που παρουσιάζει η περιοχή, ενώ οι υποσχέσεις για αποκατάσταση και ανάδειξη της έμειναν στα χαρτιά.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται η κα. και ο κος υπουργός.
1.Έχει γίνει καταγραφή της σημερινής κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο ευρύτερος αρχαιολογικός χώρος και έχει ανατεθεί σχετική μελέτη;
2.Υπάρχει χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου;
3. Στο πρόσφατα ανακοινωθέν πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ, ΑΘΗΝΑ-ΑΤΤΙΚΗ 2014 περιλαμβάνεται και η ανάπλαση της περιοχής αυτής»;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου