Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Στην τελετή λήξης της σχολικής χρονιάς του Σχολείου 2ης Ευκαιρίας Πειραιά παρευρέθη ο βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων, Δ. Καρύδης

Στην εκδήλωση για την τελετή λήξης της σχολικής χρονιάς του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Πειραιά που πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο «Απόλλων», παρευρέθη και απεύθυνε χαιρετισμό ο βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων, Δημήτρης Καρύδης

«Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Πριν μπω στο κυρίως θέμα, θέλω να πω δύο λόγια για την τοποθέτηση του συναδέλφου του κ. Δρίτσα, επειδή τον εκτιμώ απεριόριστα. Και το λέω αυτό ειλικρινά, είμαστε συντοπίτες πειραιώτες και έχουμε δώσει πραγματικά σκληρές μάχες για πολλά θέματα κοινωνικά της περιοχής μας.

Όμως, είναι αλήθεια ότι με ξενίζει πολλές φορές ο ακραίος λόγος του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και για θετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης. Δεν βρίσκουν ποτέ να πουν έναν καλό λόγο. Αναρωτήθηκε τι έχει επιδείξει, αυτούς τους οκτώ μήνες, η Κυβέρνηση ως έργο;

Και εγώ λέω –και αυτό πιστεύω το συναισθάνεται μια πολύ μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού, παρ’ ότι μπορεί να έχει δυσαρέσκεια, να γκρινιάζει- ότι αυτό που έχει να επιδείξει το ΠΑΣΟΚ ως έργο αυτούς τους οκτώ μήνες, είναι μια τιτάνια προσπάθεια για τη σωτηρία της χώρας που βούλιαξε η Νέα Δημοκρατία όλα τα προηγούμενα χρόνια. Εμείς όλοι απορούμε γιατί αυτή την πραγματικότητα συστηματικά την ξεχνά ο ΣΥΡΙΖΑ ; Ξεχνά το πού οδήγησε τη χώρα μας η συντηρητική παράταξη και δεν έχει κάτι να πει για όλες αυτές τις μεγάλες προσπάθειες που γίνονται σήμερα.

Έχει να επιδείξει τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ –μια και είμαστε τώρα εδώ στην οικογένεια του Υπουργείου Εσωτερικών. Έχει να επιδείξει την αδιάβλητη εισαγωγή στο δημόσιο τομέα και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που κουρελιάστηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια από τη Νέα Δημοκρατία. Έχει να επιδείξει την αντικειμενική προαγωγή όλων των στελεχών στο δημόσιο τομέα, που βιάστηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια από την αναξιοκρατία. Και έχει και σε άλλους τομείς κάνει μια σοβαρή δουλειά, όπως το νέο φορολογικό νόμο, όπως την ίδρυση των επιχειρήσεων σε μια μέρα.

Εγώ θα ήθελα πραγματικά, ως νέος Βουλευτής, να ακούσω ένα διαφορετικό λόγο, μέσα από την κριτική που μπορεί να ασκείτε στη διακυβέρνηση της χώρας.

Μπαίνοντας στο σημερινό νομοσχέδιο, πιστεύω ότι γίνεται πράξη η προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης για την ενίσχυση της διαφάνειας και του ελέγχου στο δημόσιο βίο και τη χωρίς όρους πληροφόρηση των πολιτών, για όλες τις πράξεις της δημόσιας διοίκησης.

Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η πρωτοβουλία αυτή του Υπουργού, του Γιάννη Ραγκούση, αποτελεί αναμφισβήτητα μια πανευρωπαϊκή καινοτομία, που συμβάλλει στη χρηστή δημόσια διοίκηση και λειτουργεί ουσιαστικά υπέρ των συμφερόντων των πολιτών.

Το νομοσχέδιο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της προσπάθειας για μια αμφίδρομη ηλεκτρονική σχέση με τον πολίτη και το δημότη. Το σύνολο, σχεδόν, των πράξεων και των αποφάσεων, από τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού, μέχρι την πιο μικρή δημοτική επιχείρηση, αναρτάται πλέον υποχρεωτικά στο διαδίκτυο. Η υποχρέωση αυτή είναι καταλυτική. Καμμία πράξη και απόφαση δεν τίθεται σε ισχύ, αν δεν έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο. Η δέσμευσή μας για «όλα στο φώς» γίνεται πράξη.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Η περίοδος που υλοποιείται αυτή η πολιτική μας δέσμευση έχει πολύ μεγάλη σημασία για το δημόσιο βίο της χώρας. Οι πολίτες πιστεύουν ότι πολλά πράγματα γίνονται πίσω από την πλάτη τους. Τις περισσότερες φορές κανείς δεν παίρνει είδηση ποιος και τι ακριβώς αποφάσισε, ποιον και γιατί ευνόησε η απόφαση που πάρθηκε. Οι Έλληνες πολίτες αποδίδουν σημαντική ευθύνη στην παγιοποιημένη αυτή πρακτική για τη σημερινή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, τα μεγάλα σκάνδαλα, την κακοδαιμονία του δημόσιου τομέα και την ευνοιοκρατία των λίγων.

Είναι σίγουρο ότι πολλές αποφάσεις δημοσίων φορέων ή φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που ευνόησαν προκλητικά ημετέρους, δεν θα είχαν παρθεί αν υπήρχε υποχρέωση ανάρτησης στο διαδίκτυο και η πλατιά ενημέρωση των πολιτών. Εξάλλου είναι πολλές οι περιπτώσεις τέτοιων αποφάσεων, που μόλις είδαν το φως της δημοσιότητας, ανακλήθηκαν ή ακυρώθηκαν.

Η πρόσβαση των Ελλήνων πολιτών στη διαδικτυακή τεχνολογία αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς.

Η καθημερινή ενημέρωση μέσα από ατομικές σελίδες και από τα blogs ενισχύουν τον έλεγχο κάθε μορφής εξουσίας. Ειδικά για τη νεολαία το διαδίκτυο αποτελεί προνομιακό μέσο ενημέρωσης και επικοινωνίας. Η σημερινή νεολαία χρησιμοποιεί πολύ περισσότερο το διαδίκτυο σε σχέση με τους παραδοσιακούς τρόπους ενημέρωσης που γνωρίσαμε εμείς στο παρελθόν. Αυτό σημαίνει ότι το νομοσχέδιο ανοίγει στους νέους ένα τεράστιο παράθυρο άμεσης και γρήγορης ενημέρωσης για όλες τις αποφάσεις και πράξεις που αφορούν και τους ίδιους.

Αν θέλουμε οι νέοι άνθρωποι να επανέλθουν στην πολιτική και γενικότερα να ασχοληθούν με τα κοινά θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να εξασφαλίσουμε την αξιοπιστία των δημοσίων φορέων και την εμπιστοσύνη τους στις αποφάσεις τους.

Είναι σαφές ότι η επίδραση του νομοσχεδίου στη διείσδυση της χρήσης της διαδικτυακής τεχνολογίας θα είναι αναμφισβήτητα μεγάλη και θετική όπως επίσης και η χρήση του διαδικτύου θα έχει ουσιαστικά αποτελέσματα ως προς τις αντικειμενικές επιδιώξεις της πρότασης προς ψήφιση.

Συντελείται με άλλα λόγια μια βαθιά τομή στον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας που θα επηρεάσει διαχρονικά τη νοοτροπία όσων ασκούν εξουσία και λαμβάνουν αποφάσεις.

Εισάγεται ένα νέο σύστημα διαφάνειας, ενημέρωσης και λογοδοσίας για το οποίο μέχρι σήμερα δεν υπάρχει προηγούμενο.

Εφαρμόζουμε από την αρχή μια καινοτομία, η οποία είναι σίγουρο ότι θα έχει μόνο θετικό αντίκτυπο στην αποτελεσματικότητα της διοίκησης και την ορθολογική διαχείριση του δημοσίου χρήματος.

Υποχρεώνουμε τη διοίκηση και τους αρμόδιους να αλλάξουν τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς απέναντι στους πολίτες. Αυτό αποτελεί μια ουσιαστική ανατροπή για το σύνολο της δημόσιας διοίκησης και του κράτους και οπωσδήποτε για την αυτοδιοίκηση και πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Στο σημείο αυτό θέλω να κάνω μια ιδιαίτερη μνεία σε ένα σημείο του νομοσχεδίου που νομίζω δεν πρέπει να το περάσουμε έτσι. Η παράγραφος 6 του άρθρου 6 αφορά στην πρόσβαση στην ενημέρωση των ατόμων με αναπηρία που αποτελεί δείγμα μεγάλης κοινωνικής ευαισθησίας και ουσιαστικής αλλαγής στον τρόπο επαφής των ΑΜΕΑ με τη δημόσια διοίκηση.

Το άρθρο 7, ενισχύει με τον πλέον αποτελεσματικό και έγκυρο τρόπο την διαφάνεια και την ενημέρωση των πολιτών. Η δωρεάν διάθεση όλων των τευχών της Εφημερίδας της Κυβέρνησης, μπορεί να σημαίνει απώλεια εσόδων για το κράτος αλλά αποτελεί μια ξεκάθαρη επιλογή για την Κυβέρνηση, να παραιτηθεί μεν από κάποια έσοδα, αλλά να ενισχύσει πραγματικά και όχι στα λόγια, την δωρεάν και χωρίς καμιά επιβάρυνση, την ενημέρωση όλων των πολιτών.

Το άρθρο 8, επιβάλει σε όλη τη δημόσια διοίκηση, το κράτος, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης να αναρτούν στο διαδίκτυο, εκτός από τα τυπικά στοιχεία – οργανόγραμμα, διάρθρωση υπηρεσιών – και τα ονόματα, τις ιδιότητες και τα πρόσφορα στοιχεία επικοινωνίας των υπηρετούντων σε αυτούς τους φορείς. Θεωρώ την διάταξη αυτή, χωρίς υπερβολή, «επαναστατική» για την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Σήμερα οι πολίτες καταναλώνουν ώρες πολλές και ορισμένες φορές πολλές ημέρες για να πληροφορηθούν το αυτονόητο: ποια υπηρεσία και ποιος είναι ο υπεύθυνος για την διεκπεραίωση μιας υπόθεσης και πολλές φορές δεν καταφέρνουν να κάνουν τίποτα. Και αυτό το θέμα το λύνει το νομοσχέδιο στο άρθρο 8.

Κλείνοντας την εισήγησή μου λέω το εξής: στην σημερινή συγκυρία που τα πάντα αμφισβητούνται και η καχυποψία του ελληνικού λαού είναι στο μέγιστο σημείο θα πρέπει να ανοίξουμε μια νέα σελίδα, να αλλάξουμε νοοτροπία, να πείσουμε και τον τελευταίο καχύποπτο ότι με μια σειρά από αποφάσεις και ενέργειες μπορούμε να οραματιστούμε και να πετύχουμε ένα καλύτερο αύριο. Γι’ αυτό το λόγο σας καλώ όλους να ψηφίσουμε για τη διαύγεια στη ζωή μας. Να ψηφίσουμε αυτό το νομοσχέδιο.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου