Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Αγωνία του επιχειρηματικού κόσμου για τη βιωσιμότητα 60.000 επιχειρήσεων

Στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Γιώργος Κασιμάτης, κατά την ομιλία του στην 107η γενική συνέλευση και στο διοικητικό συμβούλιο του Ευρωεπιμελητηρίου.

Σημείωσε, δε, μεταξύ άλλων, πως το 2009 έκλεισαν τουλάχιστον 30.000 επιχειρήσεις, ενώ, όπως είπε, εντός του 2010 αναμένεται να βάλουν λουκέτο άλλες 60.000.

Ο κ. Κασιμάτης εξέφρασε ακόμη την αγωνία του για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ενώ αναφερόμενος στο ευρώ παρατήρησε πως «όταν δημιουργήθηκε οι συνθήκες ήταν τελείως διαφορετικές».

«Σήμερα βρισκόμαστε ενώπιον της επιτακτικής ανάγκης να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα του ευρώ που κατρακυλάει έναντι των ξένων νομισμάτων», πρόσθεσε.

Επίσημοι προσκεκλημένοι στην εκδήλωση ήταν ο Πολωνός Επίτροπος, κ. Janusz Lewandowski, αρμόδιος για το δημοσιονομικό προγραμματισμό και προϋπολογισμό, και ο κ. Francois Roux, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Βελγίου, υπεύθυνος για Ευρωπαϊκά θέματα.

Ο κ. Roux αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της Βέλγικης Προεδρίας. Το πρόγραμμα της βελγικής προεδρίας θα ανακοινωθεί επίσημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 7 Ιουλίου από τον πρωθυπουργό του Βελγίου ωστόσο, ο Francois Roux παρουσίασε κάποιους τομείς δράσεις - θεματικές ενότητες: έξοδος από την κρίση, εξασφάλιση της οικονομικής ανάπτυξης, βελτίωση των κοινωνικών υποθέσεων, περιβάλλον και κλίμα, προϋπολογισμός: υιοθέτηση προϋπολογισμού για το 2011 και αναθεώρηση του προϋπολογισμού για την ΕΕ, δικαιοσύνη και εσωτερικές υποθέσεις , εξωτερική πολιτική: δημιουργία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης το 2010, διεύρυνση και Ε.Ε. και πολίτες.

Από την πλευρά του ο κ. Lewandowski αναφέρθηκε στο νέο Δημοσιονομικό Κανονισμό της Ε.Ε., τον προϋπολογισμό για το 2011 και τις δημοσιονομικές προοπτικές για το 2014-2020.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, «η απλοποίηση πρέπει να προκύψει για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το πιο ευέλικτο κομμάτι της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ας ελπίσουμε ότι δε θα καθυστερήσει η νομοθετική διαδικασία».

Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό του 2011 δήλωσε πως «υπάρχουν, ασφαλώς, κάποιες αυξήσεις που θα είναι προς όφελος των επιχειρήσεων», ενώ πρόσθεσε ότι «συνολικά, η μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των χρηματικών πηγών θα επιτευχθεί με το ταίριασμα των Ευρωπαϊκών κονδυλίων με ιδιωτικά κεφάλαια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου