Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Σαρωτικές αλλαγές στην Υγεία

Ριζικές αλλαγές, οι οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων και νέο σύστημα εφημεριών, προωθούνται έως το τέλος του χρόνου στο ΕΣΥ, όπως ανακοίνωσε χθες μετά το πέρας του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου η υπουργός Υγείας, κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Βασικός άξονας της προσπάθειας ανασυγκρότησης, που θα παρουσιαστεί με σχέδιο νόμου μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, είναι η δημιουργία ενός αποτελεσματικότερου, αλλά και… οικονομικότερου Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενώ βαρύτητα δίνεται και στην περαιτέρω ανάπτυξη των απογευματινών ιατρείων.

Ειδικότερα, βάσει του προωθούμενου νομοσχεδίου, έως το τέλος του χρόνου τα δημόσια νοσοκομεία θα έχουν μπει σε καθεστώς ολοήμερης λειτουργίας. Στην απογευματινή βάρδια, δε, τα εξωτερικά ιατρεία τους θα λειτουργούν με τη συμμετοχή όλων των ειδικευμένων γιατρών, ενώ όπως εξήγγειλε η κ. Ξενογιαννακοπούλου το υπουργείο θα συνάψει και σχετικές συμβάσεις με τα Ασφαλιστικά Ταμεία, καθώς και με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

«Τα νοσοκομεία θα λειτουργούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, σε πρώτη φάση με τους μόνιμους γιατρούς, οι οποίοι θα αμείβονται με υπερωρίες, ώστε με τον τρόπο αυτό να μπορούν να αυξήσουν το εισόδημά τους» υπογράμμισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες η υπουργός Υγείας.

Στο πλαίσιο των σαρωτικών αλλαγών που προωθούνται, ανακοινώθηκε, επίσης, ότι θα δοθεί μεγάλη έμφαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του επερχόμενου σκηνικού, δε, αποτελεί και η κατάρτιση ειδικού νομοσχεδίου τον Οκτώβριο, με το οποίο και αναμένεται να «επισφραγιστεί» η ένταξη των νοσοκομείων και των ιατρείων του ΙΚΑ στο ΕΣΥ, αλλά και η δημιουργία ενός νέου χάρτη υγείας, προσαρμοσμένου στους «Καλλικρατικούς Δήμους».

Μεταβολές αναμένονται, ωστόσο, και σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα εφημερεύουν τα νοσοκομεία, και ο οποίος σύντομα θα τεθεί σε διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς. Σύμφωνα, πάντως, με όσα έκανε γνωστά η υπουργός, το σύστημα θα κινείται στη λογική του σταθερού αριθμού γιατρών ανά εφημερία και της σταθερής αμοιβής κάθε γιατρού.

Για πρώτη φορά, επίσης, προβλέπεται ειδική διαδικασία του ΑΣΕΠ με ετήσιους κυλιόμενους πίνακες για την άμεση κάλυψη θέσεων με μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό, που μένουν κενές εξαιτίας συνταξιοδότησης ή παραίτησης.

Κομμάτι στη «μεταμόρφωση» του ΕΣΥ αποτελούν και οι νέες ρυθμίσεις που θα ισχύσουν για τους Πανεπιστημιακούς γιατρούς. Ειδικότερα, το υπουργείο έδωσε 8μηνη διορία στους καθηγητές Ιατρικής που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία να κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία. Κι αυτό δεδομένου ότι από 1η Ιανουαρίου 2011 θα πρέπει και να απασχολούνται σε απογευματινό ιατρείο αποκλειστικά στους χώρους του ΕΣΥ.

Στις καινοτομίες του νομοσχεδίου, πρέπει να αναφερθεί, συμπεριλαμβάνεται και το ειδικό «Γραφείο του Πολίτη», ένας θεσμός που θα λειτουργεί σε όλα τα νοσοκομεία προκειμένου να καταγράφονται οι καταγγελίες και τα παράπονα των ασθενών και στη συνέχεια να ανακοινώνονται με τη μορφή στατιστικής μελέτης στη Βουλή.

Βάσει του νομοσχεδίου, τέλος, στο δεύτερο εξάμηνο του 2010 θα προωθηθεί και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ενώ ενοποιείται και ένα σημαντικό κομμάτι από τις 100 δομές της Πρόνοιας, ώστε να εποπτεύονται από ενιαίο φορέα.

ΟΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ
Ο δεκάλογος στον οποίο βασίζεται το νέο νομοσχέδιο περιλαμβάνει τα εξής:
* Επίτευξη εθνικού σχεδίου για την πρόληψη και την προαγωγή της Υγείας.
* Προσβασιμότητα σε όλους στο ΕΣΥ, ώστε να εκλείψουν οι κοινωνικές ανισότητες, αλλά και οι ασθενείς της περιφέρειας να έχουν όσο το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες Υγείας.
* Βελτίωση της διοικητικής αποτελεσματικότητας του συστήματος με αναβάθμιση των δομών και του εξοπλισμού, ώστε να υπάρχει καλύτερη παροχή υπηρεσιών στους ασθενείς.
* Ορθολογική κατανομή και διαχείριση των πόρων του ΕΣΥ με διαφάνεια και ελέγχους παντού.
* Αναβάθμιση και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού με κίνητρα, αξιοκρατία και επανεκπαίδευση.
* Νέα αρχιτεκτονική των δομών Υγείας, σύμφωνα με τον νέο υγειονομικό χάρτη, που προκύπτει από το πρόγραμμα «Καλλικράτης».
* Ολοκλήρωση του ΕΣΥ με ανάπτυξη και έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας.
* Καθιέρωση και άσκηση αποτελεσματικών ελέγχων στην παροχή δημοσίων και ιδιωτικών υπηρεσιών Υγείας.
* Θεσμοθέτηση διαδικασιών κοινωνικής λογοδοσίας, όπως το Γραφείο του Πολίτη.
* Ενδυνάμωση του εθελοντισμού για την Υγεία και την Πρόνοια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου