Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Ανησυχία για την οικονομική κατάσταση της Ουγγαρίας

Το ουγγρικό νόμισμα, το φιορίνι, το χρηματιστήριο της Βουδαπέστης καθώς και τα CDS της χώρας σημείωσαν πτώση μετά τις ανησυχητικές δηλώσεις ισχυρών ανδρών του κυβερνώντος κόμματος Fidesz σχετικά με την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Μέσα σε 24 ώρες το φιορίνι υποτιμήθηκε 5,5%, ενώ το χρηματιστήριο της Βουδαπέστης, που την Πέμπτη είχε κλείσει με πτώση 1%, την Παρασκευή εξακολουθούσε να πέφτει κατά 3,14%.

Αυτή η νέα δημοσιονομική αναταραχή οφείλεται στις ανησυχητικές δηλώσεις υψηλόβαθμων στελεχών του Fidesz --που σχημάτισε νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση μόλις την προηγούμενη εβδομάδα και διαθέτει την πλειοψηφία των δύο τρίτων του κοινοβουλίου-- την ώρα που η Ουγγαρία για να αποφύγει τη χρεοκοπία δέχεται από το φθινόπωρο του 2008 οικονομική ενίσχυση είκοσι δισεκατομμυρίων ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Ο Μιχάλι Βάργκα, υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, ανακοίνωσε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα μπορεί να φτάσει το 7,5% του ΑΕΠ το 2010, την ώρα που το φύλλο πορείας που είχε υιοθετήσει η προηγούμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ, προέβλεπε ότι θα φτάσει μόλις το 3,8%.

Ο αντιπρόεδρος του Fidesz Λάγιος Κόζα ανακοίνωσε ότι η οικονομική κατάσταση της Ουγγαρίας είναι «πραγματικά κρίσιμη, συγκρίσιμη με αυτή της Ελλάδας» και ότι «η χρεοκοπία του κράτους» είναι «κοντά».

Σε επίσκεψή του στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν δήλωσε ότι σύντομα θα υιοθετήσει μέτρα για να κάνει την ουγγρική οικονομία πιο ανταγωνιστική. Όμως αυτά τα μέτρα αυξάνουν σημαντικά τα έξοδα, την ώρα που ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ζήτησε από τον Ορμπάν να κάνει επιπλέον προσπάθειες για να ενισχύσει τον προϋπολογισμό της Ουγγαρίας.

Η εξέλιξη αυτή ενέτεινε ακόμα περισσότερο τη δυσπιστία των Αγορών απέναντι στις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης της Ευρώπης και έστειλε το ευρώ σε νέα χαμηλά 4ετίας, στα 1,2017 δολάρια.

Αυτό είναι και το χειρότερο, έσπευσαν να επισημάνουν παράγοντες της Αγοράς, καθώς όσο πιο καχύποπτοι γίνονται οι επενδυτές για την αξιοπιστία μεγεθών και λύσεων που προηγουμένως θεωρούνταν απολύτως αξιόπιστα, τόσο εντείνεται η φυγή τους από μετοχές και ομόλογα κρατών της Περιφέρειας της Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου