Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Ερντογάν: «Δεν θεωρώ τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση»

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η Χαμάς, το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα, δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση.

Στις δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση, ανέφερε πως «η Χαμάς έχει αντάρτες που αγωνίζονται για την υπεράσπιση των εδαφών τους. Κέρδισε μία εκλογή». «Έχω πει στους Αμερικανούς υπεύθυνους ότι δεν θεωρώ την Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση και το ίδιο πιστεύω και σήμερα. Υπερασπίζονται τα εδάφη τους», πρόσθεσε ο Ερντογάν στο Ικόνιο.

Εξάλλου, πάνω από δέκα χιλιάδες άτομα γιουχάισαν το Ισραήλ και φώναζαν συνθήματα υπέρ της Χαμάς, σήμερα, κατά την διάρκεια συγκεντρώσεων στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες τουρκικές πόλεις, ενώ ένα τεράστιο πανό σε πλατεία της τουρκικής μεγαλούπολης έγραφε «κλείστε την σιωνιστική πρεσβεία».

Χθες, ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε ότι «οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ δεν θα είναι ποτέ οι ίδιες» ύστερα από την επίθεση των ισραηλινών κομάντος στην νηοπομπή ανοικτά της Γάζας. Ήδη η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Τελ Αβίβ.

Έρευνα από τις εισαγγελικές αρχές της Τουρκίας

Στη συγκέντρωση μαρτυριών και υλικού που θα μπορούσε να οδηγήσει στη δίωξη των υπευθύνων για τους θανάτους και τους τραυματισμούς στην ισραηλινή επιδρομή εναντίον του στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, προχωρούν οι τουρκικές εισαγγελικές αρχές και ιατροδικαστικές υπηρεσίες.

Ενώ η τουρκική κοινή γνώμη είναι συγκλονισμένη από την αποκάλυψη ότι ο 19χρονος φοιτητής Φουρκάν Ντογάν, ένα από τα εννέα θύματα της επιδρομής, σκοτώθηκε με τέσσερις σφαίρες στο κεφάλι, οι ιατροδικαστές και εισαγγελείς του Μπακίρκιοϊ, περιοχή του αεροδρομίου τους Κωνσταντινούπολης, συλλέγουν όλες τις μαρτυρίες σύμφωνα με τον τουρκικό ποινικό κώδικα για να συγκροτήσουν το φάκελο της υπόθεσης.

Στην Κωνσταντινούπολη έφθασαν χθες με τουρκικά αεροπλάνα από το Ισραήλ όλοι οι μετέχοντες στην αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας, νεκροί, τραυματίες και ταλαιπωρημένοι ακτιβιστές.

Πολλά από τα ευρήματα των ιατροδικαστών και μαρτυρίες που δημοσιεύονται στον τουρκικό Τύπο έχουν προκαλέσει αναστάτωση στην κοινή γνώμη. Πολλές μαρτυρίες αναφέρουν ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες φώναζαν «ένα λεπτό» όταν ξυλοκοπούσαν τα θύματά τους, ενώ άλλες μαρτυρίες μιλούν για στρατιώτες που πηδούσαν με τις μπότες πάνω στα τραύματά των θυμάτων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου